GGG

 

NEORIJA of STAMPEFILA?

Het lijkt erop dat twee der grootste "plaatjes-fabrikanten" van officiële fantasiezegels de handen ineen hebben geslagen. Neofila, agent van verschillende landen in Oost-Europa, Afrika, Azië en Oceanië (groot geworden met de maak en verkoop van de Russische lokale opdrukken in de jaren '90), en Stamperija (opererend onder de hoed van groothandel Bayart te Brussel, en uitgever/verkoper van de vele blokken die we bij de MFN onder voetnoot vermelden) hebben de handen ineen geslagen zo lijkt het. Op hun sites bieden ze elkaars uitgiften ter verkoop aan.
Op zich niet zo erg, maar Stamperija heeft voor elkaar dat hun uitgiften opgenomen worden in de gerenommeerde catalogi. We kunnen dus verwachten dat de zegels en blokken van Neofila een zelfde behandeling krijgen, en van enkele weet ik dat dit al gebeurd is.
Zegels van Tsjaad en Togo, evenals de Benin uitgiften en nog meer van die landen zullen dus wel een zekere officiële status krijgen en daarmee een plaats in de catalogus en in onze albums willen veroveren.
U zij gewaarschuwd.

De Maldiven (of zo je wilt Malediven) is een groep van 1190 eilanden, verdeeld over een 26‑tal atollen, gesitueerd ten zuidwesten van India in de Indische oceaan.
Ook dit staatje met nog geen 400.000 inwoners heeft de rechten om zegels uit te geven verkocht. En wel aan Impressor, beter bekend als Neofila, dat nu dus een soort van co‑agentschap heeft gevormd met Stamperija. Deze samenwerking heeft geresulteerd in een serie postzegels ter gelegenheid van de viering van het 50 jaar onafhankelijk zijn van Engeland, uitgegeven op 26 juli 2015.
Impressor drukte de serie van zes zegels met afbeeldingen van historische en toeristische tafereeltjes. De serie werd ondergebracht in een driedelig gevouwen mapje op A5 formaat, dat gedistribueerd werd door Stamperija.
Dit mapje nu laat op de binnenzijde op pagina 3 en op de achterzijde een overzicht zien van verschillende economische zaken.
Hieronder ook een scooterachtige brommer à la de Honda Supercub.

Hier de buiten- (boven) en binnenzijde (onder) van het mapje:

De pagina met de brommer:

Detail van de brommer:

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home