Over de catalogus

De Dikke Van Dale geeft als omschrijving voor catalogus: "lijst, register van voorwerpen, boeken enz. van een verzameling".
Er zijn van filatelie met het thema motorfietsen in het verleden al enkele catalogi verschenen, waarvan een aantal onder de vlag van de MFN. Eerst stelde Eric Mulder de Nederlandse motorzegelcatalogus samen, en later groeide deze uit tot verschillende losse deeltjes met zegels, postwaardestukken, postzegelboekjes en boguszegels.
Op de laatste clubmiddag werden de 2016 uitgaven van de reeks geshowd. Nico tekende voor het samenstellen van de postwaardestukken-catalogus, met in deze derde uitgave weer vele nieuwe vondsten en verschijningen. Ondergetekende heeft een overzicht gemaakt van de bekende motorfietspostzegels, en een gecombineerd overzicht van postzegelboekjes met motorfietsafbeeldingen en door de MFN uitgegeven Persoonlijke Postzegels.
Het is een illustere verzameling geworden in een geheel nieuw jasje. Eerst waren de deeltjes geniete boekwerkjes, met de vervelende eigenschap om steeds dicht te klappen bij gebruik. En nu de PWS-catalogus ook al over meerdere deeltjes gesplitst moest worden, en de zegelcatalogus zelfs naar vijf deeltjes moest gaan, hebben we gezocht naar een andere manier van binden.
Na wat op het internet gespeurd te hebben, vonden we in Amsterdam PrintenBind.nl. Na eerst gekeken te hebben naar een gelijmde versie (blijft het probleem van dichtklappen) vonden we de layout "handleiding". Bij deze bindwijze, de Wire-O binding, kunnen in één boekje maximaal 500 bladzijden opgenomen worden, en het bleek ook nog eens zeer billijk in prijs. Met deze optie konden alle catalogi elk in één deel uitgevoerd worden.
Dus wij naar het kantoor van PrintenBind in Amsterdam om te bestellen. Helaas lag hun systeem eruit zoals dat heet, maar we konden wel onze bestandjes achterlaten. 's Avonds kon ik via internet de bestellingen plaatsen.
Nico heeft de boekwerken zaterdags op zijn nieuwe motorfiets opgehaald en kwam ze meteen bij mij afleveren. Een paar weken later verwittigde het CJIB hem dat zijn nieuwe brommert wel erg snel was en kreeg hij een rekening van € 50 gepresenteerd voor 7 km/u te snel….
De drukwerken echter waren op meerdere fronten boven verwachting en wij zijn verguld met het resultaat. Elk onderdeel zijn eigen boekwerkje en zeer goed bruikbaar op het bureau naast het album.

 

 

In de vorige Nieuwsbrieven was de mogelijkheid geboden om de verschillende catalogi te bestellen, en zij die ervoor gekozen hebben om ze per post te ontvangen hebben deze inmiddels in huis. Op de clubmiddag hadden we voor hen die ze daar op wilden halen hun exemplaar bij ons.
Daar bleek ook dat veel leden de mogelijkheid om te bestellen over het hoofd hadden gezien. Nu hadden we er voor gekozen om niet veel catalogussen op voorraad te gaan houden, gezien de kosten en de mogelijkheid de catalogus te downloaden van de website, maar toch was de vraag naar een exemplaar voldoende om een tweede bestelronde te houden met min of meer dezelfde staffel-korting bij Print en Bind.

Dus als je ook alsnog de catalogi wilt ontvangen, neem dan even contact op met of Nico of mij (klik hier voor contactgegevens) en meld welke catalogi je wilt ontvangen. We nemen ze dan mee naar de volgende clubmiddag of sturen ze indien gewenst naar je toe per post. Verzending moet gezien het formaat per pakketpost (€ 6.95)
Waarschijnlijk worden ook nu weer de kosten € 10.00 voor een zegelcatalogus, en voor de andere deeltjes moet je op een € 7.00 rekenen (afhankelijk van de staffelkorting).
Wel bestellen voor eind september 2016.

Hans de Kloet

 

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home