Semi-officiële PPZ's

In de vorige NB meldden we al dat er een aantal Persoonlijke PostZegels zijn die toch wel een enigszins officiële status hebben. Vandaag nog twee van deze uitgiften.

Thailand geeft al een paar jaar vellen met ppzegels uit die door postdistricten gemaakt zijn.
In april van 2015 deden zich in Nepal een aantal verwoestende aardbevingen voor. Bij de grote beving van 25 april zijn 8.600 mensen omgekomen, meer dan 14.123 mensen gewond geraakt en zijn één miljoen mensen dakloos geworden. Op 12 mei volgde een tweede zware beving.
Op 28 mei startte de Thaise Post onder de naam "Thailand Post for Nepal" een actie om fondsen te werven voor hulp aan de slachtoffers en de wederopbouw van Nepal. Een van de acties is de uitgifte van een postzegelvel in samenwerking met Canon, met op de labels afbeeldingen van Nepal in betere dagen. Post en Canon doneerden van elk verkocht vel de helft aan het Thaise Rode Kruis voor de hulpverlening.

Hoe erg de situatie ook was en is, op positie 2:1 van het vel is een zegel die voor ons weer interessant is. Het label laat een foto zien van de Krishna Tempel in Katmandu aan het Patan Durbar Plein. Deze tempel stortte volledig in bij de 1ste beving (zie foto).

Op het label staat rechts onderin een motorfiets afgebeeld en aan de linkerzijde rijdt een motorfiets het plaatje binnen. Daar voor een soort van gemotoriseerde bakfiets.
Het bijzondere aan dit vel is dat de zegels nu niet doorlopen op de labels, zoals bij veel ppzetten gebruikelijk is, maar dat de labelafbeeldingen doorlopen op de zegels.

De andere is een nog vreemdere eend in de bijt. Ook de uitgiften van postmusea vallen onder het kopje "semi-officieel" en het Postmuseum van Frankrijk heeft een soort van velboekje uitgebracht met zelfklevende persoonlijke zegels, met op de zegels afbeeldingen van postbezorging. Het thema is "Kwaliteitsniveau van de Postbezorgers". Op de zegels verschillende zaken die met post te maken hebben.

Maar voor ons bevindt zich de interessante zaak aan de voorzijde: een elektrische postfiets.

Het blad is te koop in Parijs bij het Musée de la Poste.

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home