GGG

2015 was het 75ste jaar dat de grootvader van alle rally's, de Black Hills Classics, beter bekend als The Sturgis Motorcycle Rally, gehouden werd.

 

In die 75 jaar is het evenement uitgegroeid tot het grootste motorfietsfeest in de wereld met maar liefst 739.000 geregistreerde gasten (geteld in hotels en campings) en een geschat bezoekersaantal van meer dan een miljoen personen. Veelal komen die mensen op de motorfiets, en al jaren biedt de USPS hen de mogelijkheid om hun campingspullen en dergelijke per post naar Sturgis te sturen (het postkantoor biedt daar een speciale afhaalgelegenheid voor) of om hun gekochte souvenirs aan het einde van het treffen per post naar huis te sturen.
Speciaal voor dit jubileumjaar heeft USPS voor de thuiszendingen speciale boxen gemaakt voorzien van het 75 jarig jubileum logo. Hier getoond de "medium flat rate" box:


Speciaal poststempel voor 75 jaar Sturgis


Bij meerdere postdiensten worden de vaste afnemers van postzegels en dergelijke tegenwoordig beloond voor hun klant-zijn. Soms gaat dat met een spaarsysteem, zoals in Nieuw Zeeland en Australië, en soms door middel van een uitnodiging om speciale edities te mogen kopen.
Zo ook in Tsjechië. Daar bieden ze aan vaste afnemers zogenaamde "část roku" (jaarstukken) aan van de gekozen mooiste postzegel van dat jaar. Voor 2015 viel de keus op de Harley-Davidson zegel uit de serie "Zij brachten ons de vrijheid" met de legervoertuigen zoals we kennen uit het gelijknamige postzegelboekje.

Het jaarstuk is een afdruk in gelimiteerde oplage (2000 stuks) op A4 formaat van de zegel, ontworpen door Václav Zapidlíc.


In NB 112 stonden bij het stukje Motorfiets of niet? enkele afbeeldingen van zegels met daarop quadricycles. Van meerdere personen hoorde ik dat die echt niet bij de motorfietsen hoorden. Helaas zijn er geen zegels met afbeeldingen die mijn standpunt beter duidelijk kunnen maken (misschien komen die nog) maar hierbij enkele voorbeelden die mijns inziens, als ze op een zegel of stuk komen te staan, wel degelijk als motorfietsfilatelie beschouwd dienen te worden.


Bruneau 1899


Ariel met De Dion-Bouton motor 1899


Phebus 1901


Clement Tricycle 1902

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home