Verrassingsvelletje

Op de laatste clubmiddag verraste Leo mij met een Sberatel (naam van een Internationale verzamelbeurs in Praag) PPZ-vel van Tsjechië met daarop een antieke voor‑zitter-3‑wiel-motorfiets. In het vel negen zegels, negen labels met 4 x en 5 x een afbeelding van de 3‑wieler, een Laurin & Klement uit 1911.

Persoonlijk Postzegelvel TsjechiŽ met afbeelding van Laurin & Klement 3-wieler

Klement, een boekhandelaar, en Laurin, een slotenmaker, begonnen in 1895 met de productie van fietsen in het stadje Mladá Boleslav, Tsjechië (toen nog Oostenrijk-Hongarije). Al snel produceerden ze ook motorrijwielen. In 1905 kwamen daar auto’s bij en in 1925 werd de fabriek opgekocht door een machinefabriek, ŠKODA. Skoda begon in de fabriek van L&K de huidige autofabriek. Vandaag de dag is naast de fabriek in de oude fabriekshallen het Skoda museum gehuisvest, en vandaar dat we daar ook dit fraaie tricycle model terugvinden, de L&K type LW.
In 1905 werd ook al eenzelfde soort voor‑zitter gemaakt, maar omdat de zetel voorop zorgde dat de koeling van de motor te wensen overliet, kwam in 1907 dit model LW met een 780 cc (5 pk) motorblok uit, waarbij L voor Last (=Duits) en de W voor Wassergekühlt staan. 1911 was ook meteen het laatste jaar van de productie van motorfietsen.

Persoonlijke Postzegel TsjechiŽ met afbeelding van Laurin & Klement 3-wieler

Laurin & Klement 3-wieler type LW

Laurin & Klement 3-wieler type LW

Skoda telt de L&K jaren in de historie mee en vierde in 1995 het eeuwfeestje.

Frankeerstrook tgv. 100 jaar Skoda

Ontwaardingsstempel Pilsen met Skoda logo
Ontwaardingsstempel van Pilsen, waar de Skoda fabriek gevestigd is

Envelop met oud frankeerstempel Skoda

Met dank voor een persoonlijk velletje.

 

Hans de Kloet

 

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home