Post op z'n elektrisch

Nu we weten dat PPZetten uitgegeven door de Post, ook in verzamelingen en tentoonstellingen passend zijn, willen we jullie ook over dit soort zaken berichten.
Al in 2013 bracht de Oostenrijkse Post ter viering van 100 Jaar Elektromobilität in Oostenrijk een boekwerkje uit met daarin opgenomen een vel met acht persoonlijke postzegels over dit onderwerp. Op 15 juni 1913 nam de dienst de eerste Elektro-Pakketwagen in gebruik, een in Wenen gemaakte Austro-Daimler Tudor met de aandrijving in de naven.
Van 71 elektrische voertuigen in 1930 streeft de Post ernaar om eind 2015 meer dan 1000 elektrisch aangedreven voertuigen in gebruik te hebben. In 2013 bestond het E-voertuigpark uit een aantal Kaiser-Schlögel drie‑wielscootvoertuigen voor pakketbezorging in Wenen, 167 elektrische fietsen, waarvan 100 stuks Puch Post E‑bikes (zoals op de zegel) en de rest Pedelic MIFA's. Verder 10 Renault E‑Kangoo's en 8 Citroën E‑Berlingo's, en een E‑scooterpark van 5 Oxygen OX4's en 75 Piaggio Liberty 50 Electro scooters (zoals op de zegel).

Persoonlijke zegel Oostenrijkse Post, met elektrische postfiets

Persoonlijke zegel Oostenrijkse Post, met Piaggio Liberty elektrische scooter

Op 18 november 2013 werd een viering gehouden te Wenen, in de loods waar vele jaren de E‑voertuigen van de Post geparkeerd en onderhouden werden, en waar nu het Imperial Riding School Renaissance Vienna Hotel gevestigd is. Aldaar was de presentatie van het boekwerkje "Die Geschichte der Elektromobilität", een uitgifte van het Energieagentur en het BMLFUW (Oostenrijks Ministerie van Milieu). De Oostenrijkse Post AG is in het boekwerk vertegenwoordigd met een bladzijdevel met acht zegels met afbeeldingen van verschillende E‑voertuigen. Als extra kregen de aanwezigen bij het boek een 36 pagina's tellende toegevoegde folder waarin de Post zijn E‑geschiedenis presenteert.

Folder Oostenrijk over elektrische postvoertuigen

Folder Oostenrijk over elektrische postvoertuigen

Voorin het boek de onderstaande PPzegel-pagina:

Pagina met persoonlijke zegels van de Oostenrijkse post met elektrische postvoertuigen

Hans de Kloet

 

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home