Norton tribute

En weer heeft Isle of Man Post Office een collectable aan het assortiment toegevoegd. Dit keer een Tribute blad voor het merk "Norton". Het iconische merk maakt al vanaf het begin deel uit van de TT-legende, beginnend met de zege in de eerste TT-race van 1907 voor tweecilinders. Het in het bij motorsportliefhebbers bekende Donington gevestigde bedrijf is nog steeds één van de meest succesvolle merken in de TT-history, met meer dan 93 overwinningen. Het hoofdkantoor (Hasting House) en de fabriek (Donington Hall) liggen beiden op geringe afstand van het Donington Circuit en vliegveld.
Het blad is op zaterdag 29 augustus dit jaar gepresenteerd tijdens de viering van de Rotary Years of Norton, met een parade over het circuit van Norton's door de jaren heen en maar liefst een 20 Wankelracemotoren uit diverse musea. Helaas staan op het blad geen Norton Wankelmotoren.
In het blad acht zegels, maar daaronder geen nieuwtjes. Alle zegels in de als blok op A4‑formaat uitgevoerde Tribute pagina zijn gekozen uit eerder uitgegeven series. Wel nieuw is dat de zegels uit verschillende uitgiftes nu in samenhang paartjes vormen, met extra labels tussen de zegels. Sommige zegels hebben een iets ander formaat en andere tanding gekregen dan het origineel, net als eerder gebeurde in de 100 Years TT bladzijden.

Norton Tribute blad Isle of Man

Op de grote plaat zien we Cameron Donald op een Norton SG4 in de TT van 2015 en in het inzetje de huidige baas (CEO) van Norton Stuart Garner, die zelf ook racet, op een SG1.
Dezelfde Stuart Garner zien we ook onder aan het vel terug, op het label tussen de twee zegels uit de 2011 serie "Beroemde raceduels", en nogmaals op de bovenste afbeelding van de strook labels en zegels aan de rechterzijde van het blad.

Zegel Isle of Man met beroemde raceduels
Beroemde raceduels: Woods - Guthrie

Zegel Isle of Man met beroemde raceduels
Beroemde raceduels: Hislop - Fogarty

Daaronder in de strook aan de rechterzijde de zegel uit het blok van de 2011 serie, met daarop het winnende duel Hislop versus Fogarty, met andere tanding dan in het blok.

Zegel Isle of Man met beroemde raceduels
Nogmaals beroemde raceduels: Hislop - Fogarty

Vervolgens een zegel uit de serie "Ierse Manx TT deelnemers" uit het jaar 1996, met net als de twee zegels onderin exact dezelfde dimensies als de originele zegel. Op het label daaronder een plaatje van de SG3 van Cameron Donald, zoals gereden in de 2013 Manx-TT.

Zegel Isle of Man met Ierse TT-winnaar
Ierse TT-winnaars

Van de volgende zegel, de Freddie Frith zegel uit de 1974 serie, zijn zowel de maat van de afbeelding als de tanding anders geworden en van de daaronder geplaatste zegel van de Manx Kneeler, uitgeven in 1987, is alleen de tanding gewijzigd. Dan een label met Mick Grant op een Manx-TT 2013 SG2.

Zegel Isle of Man met Freddie Frith
Freddy Frith

Zegel Isle of Man met Norton Manx Kneeler
Norton Manx Kneeler

Aan het zegel van Mike Hailwood durfden ze niet te sleutelen en de maten en tanding daarvan zijn ongewijzigd ten opzichte van de serie uit 1982.

Zegel Isle of Man met Mike Hailwood
Mike Hailwood

Maar het daaronder staande zegel van Peter Williams uit 1975 moest wel weer aangepast worden in tanding en formaat. Onderaan de strook dan nog een label met de motorfiets die Ian Mackman reed in de TT van 2013, een SG1.

Zegel Isle of Man met Peter Williams
Peter Williams

De frankeerzegels zijn allemaal nog steeds geldig en ik verwacht dat er binnenkort, net als bij de vorige zegels met tandings-verschillen, stukken op de markt gaan komen waarop beide varianten voor frankering gebruikt zijn.

 

Hans de Kloet

 

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home