Zweedse postzegelitems met "rare" nummers

Het is al weer heel wat jaren geleden dat Hans en ik de beurs in Antwerpen bezochten. Bij een handelaar vonden we Zweedse proefboekjes met vreemde nummers. Sommige boekjes waren zonder nummer, andere boekjes hadden een 1 of een 2. Snel zo veel mogelijk setjes bij elkaar gezocht. We kochten bijna de hele voorraad. De boekjes kostten per stuk niet veel maar het gezicht van de man was onbetaalbaar. De setjes boekjes vonden hun plek in diverse verzamelingen. Bij de definitieve uitgifte van het bedoelde boekje, "dag van de postzegel: 4 decennia, een nostalgische reis" van 5 oktober 1996, ontbraken de nummers.

Voorkant van het proefboekje
Voorkant van het proefboekje

Proefboekje zonder nummer

Proefboekje met 1

Proefboekje met 2

Voorkant van het definitieve boekje
Voorkant van de definitieve uitgifte

Inhoud van het definitieve postzegelboekje
Inhoud van het definitieve postzegelboekje

Dan verschijnt in september 2005 een nieuw Zweeds boekje met daarin de afbeeldingen van 8 verschillende Zweedse bromfietsen (of Mopeder). Hier wordt het nog gekker. Naast de blanco, 1 en 2 zijn er ook boekjes met een vijfcijferig nummer. Van deze zegels wordt ook een souvenir sheet uitgegeven en wat blijkt: ook hier blanco bladen, en bladen met nummer (1of 2 in combinatie met een vijfcijferig nummer).

Voorkant postzegelboekje met brommers 2005

Inhoud postzegelboekje met brommers 2005

Vellen uit postzegelboekje met verschillende nummers

Nu is mijn nieuwsgierigheid toch wel gewekt. Wat is de betekenis van deze nummers op de filatelistische uitgiftes van Zweden?
Alle moderne zegels worden gedrukt in (raster)diepdruk, hoogdruk of offsetdruk. De afbeelding wordt op een cilinder aangebracht, waarna het papier tussen de cilinders door wordt gevoerd en de afbeelding op het papier gedrukt wordt. Alle (twee) cilinders hebben een nummer, en bij 1 op de 17 boekjes wordt het cilindernummer afgedrukt.
Om controle over het printen van de postzegelboekjes te houden wordt elk tiende boekje voorzien van een controlenummer. Dit nummer bestaat uit een aantal cijfers, meestal 5.
Van de souvenirsheets heeft ongeveer 25 tot 30% een controlenummer. Zoals op de afgebeelde voorbeelden te zien is komt het voor dat op een sheet zowel het cilinder- als controlenummer wordt afgedrukt.

Souvenirsheet met brommerserie 2005
Het souvenirsheet

Nummers op souvernirsheets

Als er MFN-ers zijn die op de betreffende boekjes of souvenirsheets andere combinaties hebben dan de afgebeelde, dan hou ik mij aanbevolen.

Een andere rariteit van Zweden is het verzamelvel van de bromfietsuitgifte. Er zijn vellen uitgeleverd waar maar één helft van de inhoud van het boekje (dus maar 4 zegels) op het vel is geplakt in plaats van beide (8 zegels).

Verzamelvel met het halve boekje
Verzamelvel met het halve boekje

Verzamelvel met het hele boekje
Verzamelvel met het hele boekje

Plakindicatie op het verzamelvel
Plakindicatie

 

Nico Helling

 

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home