GGG

Geen motorfiets te vinden
Het heeft even geduurd, maar na "klein, kleiner, kleinst" hebben we nu een stuk motorfietsfilatelie zonder motorfietsafbeelding.
Ter gelegenheid van het jaar van de rat (7 feb 2008 - 25 jan 2009) in de cyclus "aarde" gaf de Taiwanese postdienst op 3 december 2007 (volgens de Taiwanese jaartelling 3-11-97) een set loterij-postkaarten uit met de knaagdiertjes erop afgebeeld. Eenieder die een dergelijke kaart ontvangen had van familie of vrienden, kon in maart zien of op het nummer van de kaart een prijs gevallen was. En… de hoofdprijs: juist. Een motorfiets!


Loterijkaart, linksonder het lotnummer


Zegelafbeelding met rat


Info over de loterij

Filafalu
Filafalu, Hongaars voor Filadorp, is een project van de Hongaarse postdienst om jongeren geïnteresseerd te krijgen in de filatelie. De uitgifte bestaat uit zes mapjes met elk twee zegels, waarop verschillende inwoners van het fantasiedorpje afgebeeld staan. De omslag van het mapje is een gedeelte van een spel en vormt samen met de andere vijf omslagen een speelveld als een dorp.


2 van de 6 mapjes


een van de zegels


Uitleg over het spel


Het speelbord

Op de zegeltjes de figuren om mee te kunnen spelen, dieren die een beroep uitoefenen. Helaas voor ons geen motorrijdiertjes op de zegels maar wel op elke omslag een schildpad op een scootertje, en op de binnenkant van boekje nummer 3 dezelfde schildpad met scooter. De uitgifte begon in juni 2008 en liep tot in de herfst van dat jaar.


De schildpad op een scooter


Eerste dag stempel

The Gambia
The Gambia, een land bestaand uit een strook grond van 10 kilometer breed aan weerszijden van de rivier de Gambia (Afrika), heeft haar uitgifterechten onder de vleugels van de I.G.P.C. gebracht, een land dus waarvan we de postzegels tegenwoordig als "Voetnoot-uitgiftes" aanduiden. Toch hebben ze wel een aardig zegel uitgegeven in 2013:

Twee blokken met als thema "Rode Kruis". Één met een enkele zegel en één met vier zegels op rij. Die laatste heeft een zegel met een zijspan Harley-Davidson en een groepje vrijwilligers erop afgebeeld.
Het gaat hier om een groepje vrijwilligers van het fameuze Flying Squadron, die claimden binnen drie minuten onderweg te zijn naar een oproep. Het Flying Squadron was onderdeel van het American Red Cross, in 1881 naar voorbeeld van het in Europa actieve Rode Kruis opgericht door Clara Barton (ook op één van de zegels afgebeeld). In de laatste jaren van de Eerste Wereldoorlog werd het in Londen, Engeland gestationeerd. Voor hun transport maakten zij gebruik van Harley-Davidson's met zijspan.


Links de zegel, rechts de originele foto

Op het tweede zegel in het vel staan de vrijwilligsters uit Birmingham Alabama samen met Scouts (padvinderij) met de opbrengst van een collecte tijdens een benefiet parade. Op de zegel zie je net niet de vlag met het geld daarin. Jammer, maar ik vond het wel zo leuk om ook dit plaatje in zijn geheel te laten zien.

I.G.P.C. gaf van Gambia ook een hele reeks zegels en velletjes uit met als thema de Tweede Wereldoorlog. Op een velletje uit 2005 zien we de Nederlandse Koninklijke familie afgebeeld en een aantal scènes van de bevrijdingsfestiviteiten.

Op zich niets voor ons maar op een reeks FDC's worden afbeeldingen uit de strijd getoond. Op de FDC van De slag om Arnhem staat een foto van de brug bij Nijmegen(???).

Op de voorgrond een controlepost en naast de schutterspost staat een motorfiets. Een vondst van speurTon.


Detail met de motorfiets

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home