De Erzbergrodeo: 1 berg. 500 rijders.
En een spannend zegel!

Op 29 mei dit jaar herdacht de Oostenrijkse Post met een postzegel het grootste en technisch zwaarste enduro evenement ter wereld, de Red Bull Erzbergrodeo. In 20 jaar tijd groeide het ooit met een handjevol rijders gestarte wedstrijdje uit tot de wereldberoemde race van vandaag. De race vindt plaats op een 1466 meter hoge berg, de Erzberg in het Eisenerzgebergte, voor de ijzererts winning afgegraven in 30 terrassen van elk ongeveer 25 meter hoog.

Het evenement begint op de donderdag met de Kärcher Rocket Ride, een Hillclimb van 100 meter met een stijgingspercentage van 98% (bijna 45 graden). Vanaf 12 uur starten 500 coureurs, steeds met zes tegelijk, op motoren van de klasse "anything you bring", om als één van de drie snelsten de top te bereiken. Deze drie gaan door naar de volgende ronde. Om 8 uur worden dan de finales verreden.

De vrijdag en de zaterdag staan in het teken van de voorrondes voor het main event: de Generali Iron Road Proloog. Elk van de 1960 deelnemers start op beide dagen, om zich door middel van een goede gemiddelde tijd te plaatsen bij de beste 500 rijders, die mogen starten in de Red Bull Hare Scramble op de zondag. Voor deze race geldt het volgende reglement: Iedereen mag meedoen op enig motorfietsachtig voertuig, als het maar remmen heeft. Deze regel heeft er toe geleid dat er ook bakkers en slagers meerijden in dezelfde race als de grote bekende coureurs, en je ziet rijders op quads, trikes, zijspancrossers en solo machines, maar ook op scooters en dikke Amerikaanse V-twins.

De race start op 700 m hoogte en overbrugt een hoogte verschil van 745 m, over een afstand van 12 kilometer. De race zelf is 25 kilometer lang en de rijders krijgen maximaal 4 uur de tijd om van beneden naar boven te komen. Winnaars doen dat in net geen 2 uur. De winnaar van de Scramble ontvangt geen grote geldprijs maar een brok ijzererts als trofee. Leuk nog wel om te vertellen is dat de BMW stunter Chris Pfeiffer, waar we eens een (replica) stuntmotorfiets van op de MFN-stand in Apeldoorn mochten laten zien, inmiddels vier van die brokken op de schoorsteenmantel heeft staan.

Inmiddels is de rodeo uitgegroeid tot een groots evenement met parades, races, jetski-demo's, luchtballonnen en op de vrijdagavond de "Sturm auf Eisenerz", de grootste Off-Road sterrit ter wereld van de berg naar het plaatsje Eisenerz, met meer dan 2000 deelnemers.

Op de zegel van Oostenrijk zien we op de achtergrond de Erzberg met daar voor de (sinds dit jaar) tweevoudig winnaar Jonny Walker (Eng) op een KTM 300 EXC van team Kinigadner, waarmee hij in 2012 deelnam en de scramble ook won.

Verder is het zegel ook verkrijgbaar in een hangmapje met daarin 4 zegels en op het mapje zelf ook een afbeelding van het zegeltje.

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home