Australië: Nieuw, Nieuwer, Opnieuw en Oud!

In 2007 verschijnt er van de Australische postdienst een prestigeboekje met als thema "Nostalgic Tourism". Het groenige boekje herbergt zegels met afbeeldingen van vakantieactiviteiten en is gelardeerd met verschillende foto's.

Prestigeboekje "Nostalgic Tourism" Australië

Op pagina 25 het thema Beach Beauty. We zien een parkeerplaats bij Bondi Beach waarop links enkele motorfietsen van strandgasten geparkeerd staan. De bijbehorende zegel laat de baai zien vanaf de veranda van Hotel Bondi.

Pagina "Beach Beauty"

Detail met de motoren van pagina "Beach Beauty"

Pagina met de postzegels

Postzegel "Beach Beauty"

Bondi betekent in het Aboriginal "geluid van water over rotsen" maar wij horen liever de bronzen stem van de oude kleppers.
In 2009, bij het vieren van "200 Years Australian Post", vroeg de post aan haar klanten om "Australia's Favourite Stamps" te kiezen. De kiezers konden stemmen op 150 verschillende zegels die van te voren als kanshebbers waren geselecteerd. Winnaar werd natuurlijk de eerste Kangaroo zegel, en bij de eerste vijf vinden we geen motorzegel.

Boekje "Australia's Favourite Stamps"

Maar op de laatste vier pagina's staan alle in aanmerking komende postzegels afgebeeld en…. daartussen op één pagina twee motorzegels.
In het midden boven Kate zien we de zegel met MFN catalogusnummer 6, Mick Doohan op zijn Honda (2004) en 'daaroverheen' Postie Kate, zegeltje #16, uit 2006.

De pagina met de motorzegels
De pagina met de motorzegels

Detail met de motorzegels
Detail met de motorzegels

Eerder al wisten we van de uitgifte van de beide series "Road Trip", gevat in een gezamenlijk blad. Hieronder zie je hoe dat eruit ziet. Het blad is ongeperforeerd en heeft alle zegels van beide series in zich. De zegels van beide series zijn op de kaart van Australië geplaatst op de plek van de afbeelding op de zegel.

Blad met alle zegels van de serie "Road Trip"
Het blad met de 2 series "Road Trip"

De onze, Margaret River, dus op de zuid-west punt van het eiland. Het blad wordt geleverd in een harde omslag.

Detail met de motorzegel uit de serie "Road Trip"
Detail met de motorzegel

Het blad met de speciale omslag

Blijft dus OUD over. Nou ja, niet zo heel oud maar meer ter verduidelijking: de afbeelding van het blok met de "brommers" zoals opgenomen in de speciale Road Trip map, gemeld in NB 106.

Het blok met de motoren
Het blok met de motoren

De hele serie Road Trip  blokken
De hele serie Road Trip blokken

Blok met de hele serie gedrukt op goudfolie
Het blok met de hele serie, gedrukt op speciale goudfolie

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home