De Race om Postzegels

"Hebbuh, hebbuh, hebbuh, ik heb eerlijk gezegd een hebberige hobby. Dat is nu eenmaal de essentie van verzamelen, mijn collectie motorpostzegels moet gewoonweg compleet zijn. Bovendien wil ik alles categoriseren. Gewoonlijk ordenen mensen een verzameling op land of jaartal.
Sinds mijn collectie op tentoonstellingen wordt gejureerd, maak ik twee hoofdsorteringen; de algemene ontwikkeling van motoren en het gebruik van motoren. Zo'n thematische inzending werk ik helemaal uit, inclusief begeleidende teksten. Om die zo informatief mogelijk te maken, achterhaal ik via internet alle achtergrondinformatie. Met de opmerkingen van de jury verbeter ik de teksten voor een volgende tentoonstelling. Dat is toch het wedstrijdelement van zo'n evenement.
Volgens mij heeft Freek de Jonge ooit de tragiek van de verzamelaar benoemd: 'Als je veel hebt, vind je steeds minder.' Ik vind het ook echt jammer als ik na een beurs met lege handen thuis kom. Maar of dat tragisch is? Soms beoordeel ik minutieus drie identieke zegels om te zien welke het mooist is gestempeld, terwijl sommige mensen in Afrika nooit een postzegel zullen zien. Dat is pas tragisch. Toch kan ik nog altijd zo blij als een kind zijn met een nieuwe postzegel, maar vooral wat ik ermee kan doen. Een piepklein zegeltje kan mijn thematische verzameling completeren. Als ik daarvoor twintig euro moet betalen, doe ik dat. Normaal betaal ik een tot drie euro per zegel. Daarom begon ik met het verzamelen van motorzegels. Bij landenverzamelingen hik je soms aan tegen zegels van duizend euro. Dat werd me te gortig en als motorliefhebber had ik toch al een paar motorzegels in mijn bezit.
Een paar keer per week speur ik op eBay naar postzegels. Met de juiste zoektermen is dat gemakkelijk. Andere mogelijkheden zijn handelaren of postzegelbeurzen. Als ik op zoek ben naar een bepaalde postzegel uit bijvoorbeeld Bangladesh, dan spit ik bij een handelaar door allerlei boeken met niet gerubriceerde Aziatische postzegels. Dan ben ik zo weer een zaterdagje onder de pannen. Het is me niet te doen om de schoonheid van postzegels.
Ik heb mijn favorieten, maar dat is niet de reden van mijn verzameling. Het komt er echt op neer dat het allemaal draait om het compleet krijgen van de collectie. Of beter gezegd: het compleet krijgen van het verhaal van de motorfiets door postzegels. De postzegels met de Brough Superior zijn mooi en eigenlijk hebben alle zegels wel iets, maar het gaat me toch om het hebbuh, hebbuh, hebbuh."

Bron:              Moto73
Inzending:       Henk Janse

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home