Catalogus perikelen

Ondanks het feit dat we met het samenstellen van de catalogus zeer gedegen te werk zijn gegaan, blijkt nu al dat er toch nog een paar manco's zijn.
Zo wist Ad van Tiel al vrij snel na het verschijnen nog een Japans zegeltje te melden en bij de naspeuringen naar zijn melding stuitte ik zelf op nog een tweetal Japanse zegeltjes die we ook al gemist hadden.
In de serie-uitgifte "Thuisland blokken" blijkt op versie 9 (2011-03-01) op de tiende zegel ook een postmotor te zijn afgebeeld. Dit zegel heeft catalogusnummer 10A meegekregen.

Japan Thuisland blokken nr. 9
Het "Thuisland" blok nr. 9

Detail van de zegel met de motorfiets
Detail van de zegel met postmotor

Het setje zegels bevindt zich in een velletje uit de serie "Bezienswaardigheden" en laat de bekendste grote straat van Tokio zien, de Omotesando. Deze feeëriek verlichtte straat laat zowel op de zegels links als rechts (als doorloper in het vel opgenomen) tussen het verkeer verschillende motorfietsen zien.

Vel Japan uit de serie "bezienswaardigheden"
Het vel uit de serie "Bezienswaardigheden"

Detail van de zegel met de motorfiets
Detail van de linker zegel met de motorfietsen

En, op deze afbeeldingen is dat niet zo goed te zien, de motorfiets op de rechter zegel is een Goldwing. Deze op 21 oktober 2011 uitgegeven zegels hebben de catalogusnummers 10B en 10C gekregen.

De zegel met de Goldwing
De zegel met de Goldwing

Detail met de Goldwing
In de rode cirkel staat een Goldwing

Joop Kits, onze immer wakende catalogus-correctie-medewerker (goed voor een groot aantal correcties in de proefcatalogus), had al meer dan eens over Thailand gemeld dat ook de uitgifte van 125 jaar post een motorzegel herbergt. Nu dacht ik steeds dat hij het zegeltje bedoelde met de postbode die een stuk aanbiedt, en dat vond ik nou net niet vermeldenswaardig.  Dit zegel zit in een serie uit 2008 (4 augustus) van vijf zegeltjes.

Zegel Thailand met postbode met helm
De zegel met de postbode met helm

Omdat Joop er weer eens over begon toch nog maar eens goed naar de serie gekeken en…. verduld, hij heeft gelijk. Op één van de andere zegels staat een niet uitgegeven zegel (de 1 Fuang 1883) en een groot aantal moderne zegels. En daartussen zit ook de mascotte brommerzegel. Nog niet eens zo verborgen. Nog een zegel tussen te voegen dus.

Zegel Thailand met heel klein de mascottezegel
De zegel met boven de 3 de mascotte brommerzegel

Al eerder hebben we gemeld dat de postmascotte uitgifte ook in geïllustreerde blokken voorkwam. Deze grote combivellen met zowel de zegels uit de hierboven genoemde serie als de mascotte reeks worden wel in de Michel vermeld, maar hebben daar geen nummer gekregen. In totaal zijn er vijf semiofficiële blokken met naast de tien zegels ook nog tien sierzegels. Op vier blokken staan illustraties van postkantoren en op één ervan een afbeelding van King (Rama V) Chulalongkorn van Siam, de grote hervormer.

Vel Thailand met daarin de mascotte-op-de-brommer zegel

Vel Thailand met daarin de mascotte-op-de-brommer zegel

Vel Thailand met daarin de mascotte-op-de-brommer zegel

Vel Thailand met daarin de mascotte-op-de-brommer zegel

Vel Thailand met daarin de mascotte-op-de-brommer zegel

Het mascottezegel is verder gebruikt op vele semiofficiële souvenirvellen/blokken met provinciale afbeeldingen in de rand.

Waarschijnlijk zal er in de toekomst zo af en toe nog wel eens een nieuwe vondst tussen de al bekende uitgiftes geplaatst moeten worden, dat is nu eenmaal onvermijdelijk. Uiteraard worden nieuwe vondsten en nieuwe uitgiftes in de Nieuwsbrief gemeld.
Op de website staat de catalogus in digitale vorm en samen met de webmaster(e)s is afgesproken om de aanvullingen elke maand toe te voegen. Daarbij zal, indien er een wijziging in de originele versie aangebracht is, het jaar en de maand achter de betreffende pagina vermeld worden. Simpel bij te houden dus als je de wijziging al eens genoteerd/geprint hebt.
Vind je in de catalogussen een misser? We horen het graag van je.

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home