GGG

Blokje WK wielrennen 2012

In "Nieuwe uitgiftes" in Nieuwsbrief 102 werd melding gemaakt van het PPz blokje WK wielrennen 2012 in Limburg. Zoals altijd proberen we om de uitgevende instantie te achterhalen en in dit geval leek het om een Post.NL uitgifte te gaan.
Daags na verschijning van de NB ontvingen we echter nadere info van ons clublid Bert Hulleman, bij ons motorfietsliefhebbers vooral bekend van de boekwerken op motorgebied waarvan hij de schrijver is en waarvoor een ander clublid, Jan Heese, de foto's voor zijn rekening nam (Uitgeverij Peters). Hij is de grote man achter de Nederlandse Sportliteratuur Uitgeverij, een uitgeverij (Boektotaal) die zich richt op allerlei sporten. Een bezoekje aan zijn webwinkel (www.sportmediashop.nl) brengt je bij literatuur over vele sporten.

Maar goed, het blokje WK Wielrennen.

Postzegelblokje tgv. WK Wielrennen 2012 in Limburg

Op de zegels links de winnaar van het eerste WK in Limburg: Marcel Kint, in het midden het officiële logo voor het WK 2012, en op de laatste zegel de Wereldkampioen van 1979 bij de mannen: Jan Raas. Leuke zegels, maar voor ons niet van belang. Nee, wij kijken naar de blokrand waar we aan de rechterkant een cameramotorfiets ontwaren. Het blok wordt geleverd in een set: drie ansichtkaarten en het betreffende blok.
De rechten van de betreffende foto’s liggen bij Bert en hij heeft dan ook de aanzet genomen om dit blokje uit te geven. Net als we zelf meegemaakt hebben bij een eventuele uitgifte van een dergelijk blok voor het MFN jubileum, wil Post.NL een groot gedeelte van de blokjes in eigen beheer verkopen. Vandaar de vermelding dat Post.NL de uitgever zou zijn.
In de NB staat als uitgifte datum 15 september maar Bert vertelde dat hij al op 15 Augustus verleden jaar de eerste setjes uitgeleverd heeft. Vroege afstempelingen zijn dus mogelijk.
In 2013 start de 100ste Tour de France en mogelijk dat ook daar weer de nodige begeleiding per motorfiets op zegeltjes wordt afgebeeld. Misschien dat ook daar weer een handje van Bert aan te pas komt, we gaan het beleven.

David Knight munt

Het Isle of Man heeft al vele grote namen op motorfietsgebied voortgebracht, zowel in de autosport, motor wegrace als in de motorcross. David Knight voegt daar een kampioen in de Enduro motorsport aan toe. Deze rijder, die al vijf keer (voor het laatst in 2010) de titel naar het eiland in de Ierse zee meebracht, is nu geëerd met een "eigen" munt van 50 pence.

Munt Isle of Man met motorcrosser David Knight

Het aardigst vind ik echter dat er een speciale presentatie folder van gemaakt is, met daarin opgenomen een nop van de band van de coureur. En dat dan in navolging van de postzegel gecombineerd met een brokje asfalt. Op zich is de munt wel leuk, en je kunt deze in blisterverpakking verkrijgen voor £ 2.00. Voor de munt-met-nop-folder moet
£ 15.00 gedokt worden.

Munt + bandnop van motorcrosser David Knight

Voorkant van het combi-boekje

Eastborn Eagles Speedway Smilers sheet

Eagles Smilers sheet

Heb je zo'n vel in je collectie, dan mag je jezelf gelukkig prijzen. Van dit Smilers (sticker) vel in de series Business Customised Stamp Sheets zijn er in juni 2010 maar 100 gedrukt door Planet Printers. 80 van de vellen werden meegeleverd bij het clubblad van de Speedwayclub.
Inmiddels is dit als mooiste Smilers vel ooit beoordeeld, en in de prijslijst gestegen tot een ongekende hoogte van meer dan £ 500.

FDC's

Dat veel postadministraties het niet zo nauw nemen met de FDC's blijkt wel uit de beide onderstaande enveloppen. Is de eerste afgestempeld op 12 december 1979, de andere heeft een datumstempel met 29 december, en dat terwijl de werkelijke uitgiftedatum 10 december was.

FDC Malediven - datumstempel 12-dec-1979

FDC Malediven - datumstempel 29-dec-1979

Timbre Port

De letterlijke vertaling van Timbre Port is zegeldrager. Een Timbre Port is een stukje papier, vaak in de vorm van een postzegel, waar in een geselecteerd vakje de eigenlijk frankeerzegel opgeplakt kan worden. In Zwitserland, België, sporadisch ook in Nederland maar vooral in Frankrijk werd daar in de vooroorlogse jaren gebruik van gemaakt om reclame te maken of om stichtelijke of nationalistische spreuken aan een neutrale briefomslag toe te voegen.

Nederlandse Timbre Port

Franse Timbre Port tegen alcohol misbruik

Franse Timbre Port met oorlogspropaganda

Envelop met Franse Timbre Port

Recentelijk is deze gewoonte door vooral Franse filatelistische organisatoren nieuw leven ingeblazen wat resulteerde in een TP met een motoragent die Adenauer en De Gaulle begeleidt op hun rit door Reims in 1962. De uitgifte is ter gelegenheid van 50 jaar verzoening tussen Frankrijk en Duitsland.

Franse Timbre Port met Adenauer en De Gaulle

Voor deze gelegenheid zijn er ook een speciaal stempel en een herinneringsenvelop uitgebracht, met daarop in de illustratie dezelfde stoet maar nu van voren gezien.

FDC met Timbre Port met Adenauer en De Gaulle

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home