Persoonlijk of toch officieel
Tijdens een van mijn bezoeken aan postzegelbeurzen kwam er een handelaar naar mij toe met de vraag of ik ook geïnteresseerd was in een paar enveloppen met volgens hem een "apart" soort van persoonlijke postzegels. Omdat het, rara hoe kan het ook anders, zegels met afbeeldingen van motorfietsen betrof was de koop snel gedaan. Voor 5 euro mocht ik de vijf enveloppen in mijn tas doen.
De afbeeldingen van de zegels kwamen me bekend voor en thuis snel op de website van de MotorFilatelisten gekeken bij de rubriek Persoonlijke Postzegels. Jawel hoor, daar stonden enkele van mijn zegels afgebeeld. Toch zat het me niet helemaal lekker. Waren het wel Persoonlijke Postzegels? Van de Duitse Post weet ik dat ze niet de mogelijkheid bieden voor het maken van Persoonlijke Postzegels. En ik heb wel eens gehoord dat je via de computer postzegels kan printen en gebruiken.
Stap 1: ontwerpen van de zegel met keuze uit voor-gedefinieerde afbeeldingen
Er is maar een manier om erachter te komen of het inderdaad internetzegels zijn. Eenmaal op internet ga ik naar de website van Deutsche Post (www.deutschepost.de) Daar zie ik een mogelijkheid om te kiezen voor "Internet Marke". Nu word ik toch wel nieuwsgierig.
Ik klik op de daarvoor bestemde plaats en het volgende scherm wordt getoond. Op dit scherm wordt de gebruiker de mogelijkheid gegeven om de envelop te adresseren ("Adresse hinzufügen") of een afbeelding te kiezen dan wel te veranderen.
Wanneer je op "Falls motiv…." drukt wordt een klein scherm getoond (een pop-up) met enkele voorbeelden van afbeeldingen. Alle afbeeldingen die gekozen kunnen worden zijn voor-gedefinieerd. Omdat ik al eerder op de website ben geweest ligt mijn keuze ergens vast en wordt deze getoond. Als je op het pijltje naar beneden klikt krijg je alle categorieën te zien waaruit je kunt kiezen. Als je je keuze hebt gemaakt door op de gewenste categorie te klikken komen er rechts in het scherm enkele voorbeelden.
Met het lichtblauwe balkje naast het meest rechtse voorbeeld kun je naar beneden rollen en de andere voorbeelden bekijken. Door op een van de voorbeelden te klikken wordt deze geselecteerd en toegevoegd aan de afbeelding van de postzegel. Nu kun je zien hoe de postzegel eruit gaat zien. In de QR code staat nog wel "Muster" gedrukt.
Enkele andere voorbeelden:
Stap 2: betalen
De volgende stap is het afrekenen van de postzegel. Eerst de betaling invoeren (2) en vervolgens uit laten voeren (3).
De aangemaakte zegel is voor een standaard brief tot 20 gram: 55 eurocent. Je zou verwachten dat de betaling je dus 55 ct zou gaan kosten. Mis. Het blijkt dat je een tegoed moet hebben bij de Deutsche Post. Van dit tegoed worden dan de gekochte zegels betaald tot je saldo op is. De eerste keer, en elke volgende keer als het saldo te laag is, moet je 10 euro overmaken.
Je moet een e-mail adres opgeven voor bevestiging van de transactie. Dan moet je aangeven hoe je gaat betalen: Bank of Paypal. Wanneer dit alles geregeld is kun je verder.
Maar nu blijkt dat het alleen kan wanneer je woonachtig bent in Duitsland. Logisch omdat Duitse postzegels buiten Duitsland niet gebruikt mogen worden maar ik mis een opmerking hierover in een vroeg stadium in dit proces.
Conclusie: wanneer je woonachtig bent in Duitsland en de beschikking hebt over een computer is het mogelijk dergelijke zegels aan te maken en te gebruiken. Voor deelnemers aan tentoonstellingen die te maken hebben met de FIP (Federation Internationale Philatelie) reglementen geldt mijns inziens dat deze postzegels gebruikt mogen worden in een tentoonstellingsverzameling. Ze zijn immers algemeen verkrijgbaar en geheel (zegel afbeelding en waarde) wordt door Duitse Post "aangeleverd".
Niet alleen in Duitsland bestaat deze mogelijkheid. Ook Frankrijk kent het fenomeen van internetpostzegels onder de naam "Lettre verte" (groene brief). Het proces is hetzelfde als bij de Duitse internetzegels alleen moet je in Frankrijk meer stappen afleggen.
Op de Franse brief hierboven is de zegel direct op de brief afgedrukt. Bij de afgebeelde Duitse brieven is te zien dat de internetzegels eerst op "computerpapier" zijn geprint en vervolgens, na te zijn uitgeknipt, op de brief bevestigd.
Dit soort "internetzegels" zijn een mooie aanvulling voor thematische verzamelaars, daar afbeeldingen van verschillende categorieën gebruikt kunnen worden. In tegenstelling tot de persoonlijke zegels mogen, als ik de FIP regels juist interpreteer, de tentoonstellers onder ons deze zegels gebruiken in hun tentoonstellingsverzameling(en).
Nico Helling
Naar boven - Terug naar vorige pagina - Home |