Electric Eye

Een elektrisch oog: niets meer dan een detector die door terugkaatsing van een lichtstraaltje kan bepalen waar iets zich bevindt. Veelvuldig gebruikt in de mechanica, om bijvoorbeeld te controleren of er een dop op een fles geplaatst is in de limofabriek.
Regelmatig kom ik eerste dag enveloppen met een U.S. Express delivery zegel tegen met de vermelding 'Electric Eye'.

FDC met opdruk "Electric Eye"

Daarbij dacht ik altijd aan een toepassing als eerstgenoemde, het detecteren van het poststuk ter afstempeling, maar het betreft een andere toepassing.
De directie van de posterijen kreeg steeds meer meldingen over zegels die afwijkend getand uitgevoerd werden. Daarom besloten ze om hier verbetering in aan te brengen.

Fout (links) en juist (rechts) geperforeerde Express zegel USA

Excessen als hierboven getoond kwamen wel voor, maar in feite is het gewoon een verkeerde centrering van de afbeelding in het zegel. Om dat te voorkomen werd een machinale perforatiemachine uitgerust met een 'Electric Eye'.

Perforatie machine met "Electric Eye"
Een perforatie machine uitgerust met "Electric Eye"

Op de zijden van het drukvel werden reeksen blokken meegedrukt die bij het passeren van het Electric Eye de perforatie van de zegels in gang zetten. Hierdoor ontstonden mooi gelijkmatig verdeelde vlakken met zegels.

USA Express zegels met blokrand tbv. perforatie machine

Al in 1933 werden er zegels verkocht met dergelijke blokken op de rand. Maar ons in 1927 geïntroduceerde motorfietszegeltje zou, op 8 september 1941, de eerste met behulp van een Electric Eye geperforeerde postzegel zijn die voor publiek gebruik verkrijgbaar was in de USA.

FDC tgv. eerste gebruik "Electric Eye"

FDC tgv. eerste gebruik "Electric Eye"

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home