Pareltjes van de filatelie: F.F.I. enveloppen

Het Franse verzet (in het Frans: La Resistance Française) is de naam die wordt gebruikt voor de verzameling van Franse verzetsbewegingen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zowel tegen de nazi-Duitse bezetting van Frankrijk als tegen het collaborerende Vichy-regime vochten. De mannen en vrouwen van het verzet kwamen uit alle economische niveaus en politieke voorkeuren in de Franse samenleving, met inbegrip van emigranten, conservatieve rooms-katholieken (waaronder priesters), leden van de Joodse gemeenschap, en burgers uit de gelederen van de liberalen, anarchisten en communisten.

Na de landingen in Normandië (op 6 juni 1944) en de Provence (15 augustus) zijn de paramilitaire onderdelen van de Resistance meer formeel georganiseerd. Onder leiding van Maarschalk Pétain ontstond een hiërarchie van operationele eenheden zoals de Franse troepen van Binnenlandse Zaken (Forces Françaises de l'Intérieur, F.F.I.).

Maarschalk Pétain
Maarschalk Pétain

Generaal Leclerc
Generaal Leclerc


Generaal de Gaulle met het door hem gekozen Croix de Lorraine
als symbool van het verzet

In juni 1944 werd de sterkte geschat op 100.000, maar al snel groeide de F.F.I., van een verdubbeling in de volgende maand tot ongeveer 400.000 in oktober van dat jaar. Generaal De Gaulle werd al snel het populaire politieke gezicht van de F.F.I., maar het was generaal Leclerc (geboren als Philippe François Marie, comte de Hauteclocque), met zijn 2e gepantserde divisie, die zorgde voor het meest glorieuze moment van de Resistance: de bevrijding van Parijs op 25 augustus 1944.

Nu hoor ik je al denken: allemaal leuk en aardig, maar wat heeft dit alles met motorfilatelie te maken?

Voorafgaand aan de bevrijding van Parijs werden door verschillende groepen anti-Duitse demonstraties gehouden. Ook waren er diverse stakingen zoals bij de Parijse metro, Gendarmerie, Politie en Post.
Om in deze periode, een week van 19 augustus tot 25 augustus, toch berichten te kunnen versturen werden de F.F.I. brieven per motorfiets bezorgd. De brieven moesten gefrankeerd worden met een postzegel van 1,50 FFr met de afbeelding van Pétain, overdrukt met een Croix de Lorraine, en een extra zegel "poste spéciale F.F.I." met onderin de letters M.L.N. (Mouvement de Liberation Nationale).

Franse F.F.I. envelop uit de stakingsweek

Vanwege het gevaar van onderschepping van de berichten werden de enveloppen voorzien van een gecodeerd adres. Het F.F.I. had verspreid over Parijs verschillende adressen waartussen berichten werden uitgewisseld. Hieronder een klein overzicht van 14 van die adressen. Als eerste de afkorting van de dienst, vervolgens de naam van de dienst en als laatste het gecodeerde adres van de dienst. Dit laatste moest duidelijk op de envelop vermeld worden.

Lijst met gecodeerde adressen van het Franse F.F.I.

Nadat de stakingen voorbij waren en het normale postverkeer weer op gang kwam waren de speciale F.F.I. enveloppen overbodig geworden. Op dat moment waren er nog zo’n 28.000 enveloppen, waarvan ongeveer 2000 met een 'Paris Libéré' cachet stempel, met bijbehorend correct datumstempel over. Deze werden in november verkocht en de opbrengst hiervan kwam ten goede aan het F.F.I.

F.F.I. Envelop met datumstempel 23-08-1944
23-08-1944

F.F.I. Envelop met stempel 26-08-1944 en tekst 'Paris Libéré' linksboven
26-08-1944 met 'Paris Libéré' linksboven

Datumstempel 21-08-1944 op Franse F.F.I. envelop uit de stakingsweekVan de eerste envelop, met als adres Compagnie Location des Terrain, komt het adres voor op de lijst met gecodeerde adressen, en de datum (21-08-1944) valt in de periode waarin de berichten van de F.F.I. per motorfiets vervoerd zijn. Deze envelop past met bijna 100% zekerheid in onze verzameling over motorfietsen.
Hoewel de lijst met de gecodeerde adressen niet compleet zal zijn (meer info is altijd welkom) is niet met zekerheid vast te stellen dat de op de enveloppen aanwezige adressen (resp. JFT en Société Nationale d'Aviation) ook daadwerkelijk F.F.I. gerelateerde adressen waren. Van de envelop met cachet stempel 'Paris Libéré' is het zeer waarschijnlijk dat deze in de partij gezeten zal hebben die in november ten faveure van de F.F.I. kas is verkocht.

Nico Helling

 

Voor meer informatie:
en.wikipedia.org/wiki/French_Resistance
www.scrapbookpages.com/Natzweiler/History/FrenchResistance.html

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home