Zegelspuwers veroveren NÓG meer terrein!!

Al snel na de oprichting van de MFN berichtte ons clubblad over de vele illegaal ogende zegeluitgiften met ons thema waarmee we overspoeld werden. Regelmatig berichten we daarover en we proberen zo goed en zo kwaad als mogelijk is daar een adviserende rol in te spelen. Dat het lang niet altijd even duidelijk is wat wel en wat niet eerlijk is moge wel duidelijk zijn. Kijk, die stickervellen van Abchasilezia en hoe ze verder ook allemaal mogen heten, daar hadden we al snel van in de smiezen dat dat niet meer dan bladvulling was, maar toch moesten we daar ook wat terughoudend in zijn. Veel uitgiften die we eerder als 'prut' hadden omschreven bleken later alsnog in de officiële hoek terecht te komen.
En nu zien we dat de zegels van allerlei landen die we als 'waarschijnlijk niet officiële uitgiften' aangeduid hebben toch nog in de diverse betrouwbare catalogi worden opgenomen, soms met terugwerkende kracht tot wel zeven jaar. Het blad Filatelie kan niet eens al deze zegels en blokken tegelijk opsommen, en doet ieder nummer een portie bekendmakingen.
Gerrie Coerts schreef al 1999 in het in NB 49 geciteerde krantenartikel dat 10 % van alle landen goed waren voor meer dan 40% van alle nieuw uitgekomen zegels, en als we nu die berekening nog eens zouden maken zou de weegschaal nog verder doorslaan wed ik.

Hoe zit die zegelspuwermarkt markt nou zo'n beetje in elkaar? Wel, de meeste in ontwikkeling wat achtergebleven landen (als je dat tegenwoordig al mag zeggen) besteden het vervaardigen en distribueren van postzegels uit aan agenten. De meeste van deze agenten zullen hun taak naar behoren willen uitvoeren zodat hun naam gezuiverd blijft van blaam.
Een van de betrouwbare agenten is bijvoorbeeld Crown Agents Stamp Bureau die voor veel (meer dan 40) landen van het Gemenebest de uitgifte van zegels verzorgt. Natuurlijk zitten tussen hun zegels ook excessen, zoals zegels met een frankeerwaarde waar je ter plekke ongeveer een olifant mee kunt verzenden, maar in ieder geval niet van die zegels waar je echt bij achter je oren moet krabben.
Een van de grootste agenten op postzegelgebied is het in New York gevestigde IGPC (Inter-Governmental Philatelic Corporation) dat voor meer dan 70 landen ontwerp, productie en distributie voor haar rekening neemt. Bekende zegelspuwers als Tuvalu, Togo , Sierra Leone, Guyana en Gambia laten hun uitgiften door IGPC verzorgen. Bijna alle Disney-uitgiften komen uit hun winkeltje. Zelf pretenderen ze de uitvinders te zijn van 'een nieuw soort postzegel die afbeeldingen van sporthelden, pop-iconen en filmsterren aan het brede publiek laat zien'. Mooie woorden maar het gaat hen toch echt om onze ping.
Een andere spuwer, en vooral daarvan zien we de laatste tijd de officieel-worden-inhaalslag, is het in Brussel/België gevestigde Stamperija met CEO Mr. Algirdas Satas (uit Vilnius, Litouwen, eveneens baas van Conquest Trading Corporation, en vermeend uitgever van de Rusland opdrukken, labels/vignetten van Abchazië, Buriatia, Dagestan, Karjala en nog veel meer van die landen). Stamperija verzorgt onder meer de uitgiftes van landen als Comoren, de beide Congo's, Guinee Bissau, Guinee Republiek, Sao Tomé e Principe, Benin, Korea DPR, in totaal voor 24 van dat soort landen. En daar krijgen we onze albums wel mee vol. Door hen uitgebrachte zegels worden in vel, in blok en single blok en nog meer vormen in onze magen gesplitst. En toch zijn het de mooie plaatjes. En nu eenmaal opgenomen in de officiële catalogi en geregistreerd bij de UPU, dus wel als officieel aan te merken. Maar of we ooit een gelopen brief te zien zullen krijgen met die zegels……????

Overigens staan we niet alleen in onze zorg om en strijd tegen deze praktijken. Op internet zijn diverse initiatieven ontplooid om de illegale activiteiten te bestrijden. Zo heeft de UPU een website in het leven geroepen om de echtheid van uitgiften te toetsen, maar helaas, deze website is niet erg up to date.

Van een aantal websites, benut om dit artikeltje samen te stellen en zeker de moeite waard om eens te bezoeken, volgen hier de webadressen:

www.igpci.com/index.cfm
www.stampprinters.info/SPI_SitePlan.htm
www.stamperija.eu
www.pwmo.org/articles/rough-trade.htm
www.pwmo.org/Illegals/frame-illegals-en.htm
algirdassatas.com
www.f-i-p.ch
www.linns.com
www.wnsstamps.ch/en
www.upu.int

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home