Elektriek of niet……

Eindeloze discussies zijn er al over gevoerd, de afbeeldingen op postzegels van afwijkende vervoersmiddelen. Is het nou een auto of een motorfiets? En tegenwoordig komt daar de vraag bij of een elektrisch aangedreven 2-wieler/voertuig nog wel een motorfiets genoemd mag worden?
Nou, we hebben er weer een nieuwe categorie bij gekregen, waarvan de Corbin Raven nu de vlaggendrager is. Deze autoachtige 3-wieler, bedacht door Mike Corbin (juist ja, die van het motorfietszadel/buddymerk), biedt plaats aan één persoon, heeft twee (gestuurde) voorwielen en één (gestuurd) achterwiel en wordt aangedreven door een elektromotor op accu's.

Corbin Raven elektrische 3-wieler

Tevens is er een verbrandingsmotor ingebouwd, maar anders dan bij een hybride voertuig, kan deze de aandrijving niet verzorgen. Nee, het motortje is niet meer dan een generator die door stationair draaien de elektromotor van stroom kan voorzien, een aggregaat op wielen dus. Het ding helt zelfs nog een beetje over in de bochten, bijna een echte dus. Volgens opgaaf kan het karretje op een enkele gallon (3,8 liter) benzine met gemak 100 mijl (160 km) afleggen, hetgeen dus 42 kilometer per liter is. Niet slecht.
Maar goed, waar de discussie over gaat: hoort deze er wel bij dan???? Met al die elektrische zooi krijgen we het toch al moeilijk want zo'n Segway, wat denken we daarvan? Daar hebben we al een zegeltje van. Lange tijd moest deze 2-wieler hier in Nederland als bromfiets verzekerd worden en wat hanteer jij als criteria? De verzekeringswet?

Segway rijder Postzegel Mozambique met afbeelding Segway

Een elektrische tweewieler die er als een echte motorfiets uitziet en met gemak al fluisterend snelheden van 170 km/uur haalt, een zogenaamde E-bike, mag van mij erbij genomen worden. De FIM (de overkoepelende motorsportbond) heeft deze kanonnen toch ook onder haar hoede genomen?

Roehr elektrische Superbike
Roehr elektrische Superbike

Maar wat doen we dan met een elektrische fiets als de Sparta-ION-RX of Batavus Wrist-Twist-Go?

Sparta ION
Sparta ION

Een heel klein 'Harley-tje' als de Solex of Spartamet mag toch immers ook in de stockboeken plaatsnemen? Waarom dan een kleine stroomdrukker niet?

Persoonlijke postzegel met Solex

Nu valt er nog wel om een discussie over dit onderwerp heen te draaien, maar voorwaar, ik geloof dat over een tiental jaren dit soort voertuigen in grote getale over de weg gaan en daarmee dus ook op onze zegeltjes zullen verschijnen. Ik reserveer er nu alvast een apart album(pje) voor.

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home