Hoe klein mag het zijn?

 

Regelmatig laait de discussie op over de grootte van de afbeelding van een motorfiets, of daarmee gerelateerde aspecten, op een postzegel of op andersoortige filatelistische documenten. De een verzamelt alleen duidelijk herkenbare motorfietsen van een bepaald merk, of land. Anderen sparen alleen zegels van motorfietsen ongeacht merk of land. Dan zijn er die alles verzamelen wat herkenbaar is zonder vergrootglas.
Maar er is ook een, kleine, groep die zegels of documenten in de verzameling opneemt die alleen na vergroting van de afbeelding op de computer 'iets' van een motorfiets laten zien. Ik ben een voorbeeld uit de laatste categorie. En ik heb er weer een gevonden. Niet ver van huis.

Postzegelboekje Mooi Nederland 2005

Het boekje Mooi Nederland uit 2005, met als inhoud de Mooi Nederland zegels van het jaar 2005, heeft op een schutblad een afbeelding van een brug in de binnenstad van Amsterdam met aan weerszijde, hoe kan het ook anders, geparkeerde fietsen. En laat nou tussen al die fietsen een bromfiets staan. Aangezien alle onderdelen van een postzegelboekje onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, mogen alle elementen, ook die zonder postaal element, gebruikt worden in een tentoonstelling.

Blad uit postzegelboekje Mooi Nederland 2005

Detail van de foto van de brug

Conclusie: er staat een motorfiets, bromfiets, het voldoet aan de tentoonstellingsregels dus voeg ik hem toe aan m'n verzameling.

Of ik het ook daadwerkelijk ga gebruiken in een tentoonstelling is nog maar de vraag, want de afbeelding is te klein om door toeschouwers direct gezien te worden.

Nico Helling

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home