Armistice Day 1928
een trip met een Indian Scout

In Nieuwsbrief 72 meldde Hans de Kloet dat in het blad "Motorklassiek" een artikel had gestaan over de Indian "Armistice Day" enveloppen. Bij deze het hele verhaal, ingezonden door Henk Janse:

In Amerika staat "Armistice" voor "wapenstilstand". En een wapenstilstand is reden tot vieren. In Amerika hebben ze daarvoor ooit "Armistice Day" in het leven geroepen. Vooral na de Eerste Wereldoorlog was deze dag van groot belang. In Amerika werd met name het 10-jarig einde van deze oorlog flink herdacht.
Zo ook door Henry Meisel van de Indian Cycle Agency in de stad Clintonville in de Amerikaanse staat Wisconsin. Op zondag 11 november 1928 was het 10 jaar geleden dat de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog tot een einde kwamen. Henry wilde dit op zijn manier gedenken en daarbij speelde een Indian Scout een belangrijke rol.
Op 12 november vertrok hij voor zijn gedenkwaardige rit van Clintonville, Wisconsin naar Green Bay, Wisconsin. Geen lange rit, maar in 1928 waren de wegen nog nauwelijks geasfalteerd en zeker op het platteland waren onverharde wegen meer regel dan uitzondering.
De Indian reed de rit moeiteloos uit. Dat zat er ook wel in, Indian had de motorfietsen- bouw uitstekend in haar vingers en de in 1919 geïntroduceerde 600cc Scout V-twin was daar in die tijd een prima voorbeeld van.
Hij was ontworpen door Charles B. Franklin en sloot het veteranen tijdperk van Indian voorgoed af. De Scout opende de deur naar een veel modernere tijd. De Scout was een fantastisch ontwerp dat zijn tijd erg ver vooruit was. De Scout werd direct een groot succes en kreeg in korte tijd een uitstekende naam. Het massieve motorblok met overbemeten, doch fraai en precies gemaakte onderdelen draaide rond als een klok en was vrijwel onverwoestbaar. Geen wonder dat Henry hem uitkoos voor zijn herdenkingsrit.
Overigens droeg hij onder meer 388 speciaal gemaakte luchtpost gedachtenis enveloppen met zich mee. Ze waren geadresseerd aan de Indianfabriek in Springfield in Massachusetts. Toen Henry in Green Bay aankwam werden ze afgestempeld en vervolgens per luchtpost doorbezorgd naar de Indian fabriek. Uiteindelijk kwamen ze daar op 14 november aan. Luchtpost was toen nog niet zo snel als nu...

Voorzijde van de Armistice Day envelop
Voorkant van de Armistice Day gedachtenisenvelop, met handtekening, die per Indian Scout door Meisel naar de Indian fabriek in Springflied werd gebracht en per luchtpost verzonden werd in 1928

Vandaag de dag zijn die gedachtenis enveloppen redelijk zeldzaam. Fraai zijn ze zeker, want zowel op de voor- als achterzijde is een trotse afbeelding te zien van de Indian Scout en Henry's handtekening ontbreekt ook niet op de voorzijde, evenmin als het Indian stempel aan de achterkant. Toch wel bijzonder dat deze envelop ruim 75 jaar geleden met een heuse Scout de Amerikaanse woestenij getrotseerd heeft.

Achterzijde van de Armistice Day envelop
Achterzijde van de gedachtenisenvelop uit 1928, met fraaie pentekening van de Indian Scout

Door Ivar de Gier
Archief A. Hert Inc.

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home