Canadees trots op zijn beeld op Hollandse zegel

PTT Post heeft tien belangrijke gebeurtenissen uit deze eeuw op postzegels vereeuwigd. Een enquête onder klanten wees uit dat de bevrijding als de belangrijkste wordt gezien. De postzegel die naar dit historische moment verwijst, toont een Canadese militair die op een motor zit. Drie vrouwen zijn achterop gesprongen. De militair leeft nog. Het is William Roberts van wat destijds de Seaforth Highlanders of Canada heette. De nu 84-jarige ex-bevrijder woont in West-Vancouver. Hij is trots op de postzegel en heeft in zijn land al de nodige publiciteit gekregen.

William Roberts in 1945 op de motor in Amsterdam
William Roberts in 1945 op de motor in Amsterdam

De speurtocht naar William Roberts begint in Diemen, bij Frits Reurekas. Deze 72-jarige Diemenaar trok aan het eind van de Tweede Wereldoorlog op met de Seafort Highlanders, de Canadese troepen die Amsterdam en ook Diemen in 1945 bevrijdden.
Hij kan het nog als de dag van gisteren herinneren. "Op de avond van 7 mei 1945 arriveerden de eerste twee pantserwagens van de Seafort Highlanders in Diemen. Zij kwamen van de Glindhorst bij Amersfoort. Zij hebben de nacht voor ons huis op De Sniep doorgebracht. De volgende dag, op 8 mei, trokken ze Diemen en Amsterdam binnen."
Frits Reurekas sloot met een aantal van deze Canadese militairen vriendschap voor het leven, onder anderen met Andy Foulds, die hij in mei 1945 in het Koloniaal Museum, nu het Tropenmuseum, ontmoette.
Vorig jaar, eind oktober, kreeg Reurekas de postzegel met als thema de bevrijding in handen. "Ik vroeg mij af of vrienden van mij in Canada de militair op de foto kenden en of deze man nog in leven was. Ik stuurde de postzegel naar mijn vriend Wilf Gildersleeve. Hij woont in West-Vancouver. Korte tijd later kreeg ik een brief van hem. Daarin stond dat de man op de foto captain William (Bill) Roberts is. Wilf Gildersleeve had de postzegel inmiddels aan Roberts opgestuurd.
De familie van Roberts nam contact op met de pers. Dit resulteerde in een groot artikel in de Vancouver Sun. Op een foto in deze krant tonen William en zijn vrouw Nan een reproductie van de postzegel die Reurekas naar Canada Stuurde. Televisie en Radio besteedden eveneens ruime aandacht aan de postzegel met Roberts. Als ik contact opneem met Roberts klinkt het even later aan de andere kant van de lijn "Yeaaah." Het is even na zevenen 's avonds, in West-Vancouver is het vijftien uur later. "This is William Roberts speaking," zegt een besliste stem. "Het gaat goed met mij, dank je."
De Canadese veteraan vertelt dat hij zeer vereerd is dat hij op de postzegel staat. Roberts kan zich nog goed herinneren dat hij na de bevrijding in het Vondelpark was gestationeerd.
De route waar langs hij de hoofdstad introk, staat hem niet meer voor de geest. "Nee, dat is alweer zo lang geleden, meer dan vijftig jaar." Roberts heeft Amsterdam in 1980 nog eens bezocht. Toen werd gevierd dat Nederland 35 jaar eerder van de Duitse bezetting werd bevrijd.
"Ik vond het prachtig om weer in Amsterdam terug te zijn. De mensen waren heel vriendelijk en blij dat we op bezoek kwamen. We mochten nergens voor betalen. Op deze wijze wilden de mensen ons voor de bevrijding bedanken."
"Mijn twee kleinzoons waren een paar weken geleden in Nederland. Op een postkantoor zagen zij een poster van de postzegel van de bevrijding. 'Kijk, dat is Opa' zeiden ze tegen elkaar. Dat was natuurlijk heel leuk."

Gedeelte uit het originele verslag van Oscar Borghardt (Amsterdams buurtblaadje)

Gelezen en opgestuurd door ons clublid F. Burgman

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home