Bernera Islands

Bij een mede motor-motief-verzamelaar zag ik een echt gelopen envelop met daarop de zegels van Bernera. Nu ben ik altijd nogal wat terughoudend in het officieel verklaren van dergelijke zegels maar als ik dan een gelopen stuk zie, wordt het al een stuk aannemelijker om ze te accepteren als zegels.

Eerst maar eens even kijken waar dat (ei)landje nou eigenlijk ligt. Na veel zoeken blijkt dat het een klein eilandje is wat behoort bij het Isle of Lewis, één van de Buiten Hebriden, gelegen ten noord-westen van Schotland. Dit gebied is bij ons filatelisten bekend om zijn vele twijfelachtige postadministraties (Pabay, Islay, St. Kilda, Easdale, enz). Helemaal aan de staart van de Hebriden ligt nog een klein eilandje met bijna de zelfde naam, Berneray, maar ons eilandje, Great Bernera (in Gaidhlig Bearnaraigh genoemd) ligt noordelijker. In Loch Roag bij de plaats Garanahyne ligt dan het eilandje dat maar enkele km2 bemeet.
De bevolking leeft van de kreeftenvangst. De beroemdste kreeftenvanger is Murdo morrison die in een baai een dijk liet aanleggen die bij vloed lager dan het waterniveau lag en waar bij eb de kreeften achter bleven die deze man dan weer bijeen harkte om ze te koken en te verkopen.

Detail kaart Great Bernera   Overzichtskaart Groot Britannië

Op het eilandje zijn alleen maar enkele paden aangelegd dus van motor rijden zal hier niet veel komen. Toch hebben ze dus die zegels uitgegeven. We weten inmiddels dat de rechten om van dergelijke eilandjes zegels uit te mogen geven gewoon opgekocht kunnen worden en uit die visie is het dus maakwerk.

De voor ons van belang zijnde zegels zijn die van de uitgifte gedaan in het jaar 1982. Een exacte datum is bij mij niet bekend.
Het betreft dan twee zegels van 40 en 60 pence, uitgegeven in een blokje, en twee grote ongetande zegels van één en twee Eng. Pond. Het blokje van de lage waarden is er getand en ongetand.

Blokje Bernera, Suzuki racer + Honda 125cc

Op de zegel van 40 pence staat een Suzuki wegracer met coureur. Het nummer op de kuip suggereert dat de rijder in het jaar voorafgaand aan het verkrijgen van dat startnummer ook op die plaats is geëindigd in de WK-stand. De gele achtergrond duidt op een 500 cc machine. In de directe jaren voorafgaand aan de uitgifte (1982) behaalde Suzuki derde plaatsen op de WK-ranglijst in '76,'77, '79 en '80. In 1979 eindigde Bany Sheene voor Suzuki als derde, maar deze reed altijd met nummer 7 op de kuip. 1980 was het Marco Lucchinelli maar hij reed net als Uncini in volledig blauw. In '76 en '77 was het Pat Hennen die het nummer opeiste en deze reed grotendeels in het rood. Hennen was de eerste Amerikaan die een GP motor racen won. Hij deed dat op het circuit van Imatra in de 500 ce GP van Finland 1976.
Het zegel ernaast, waarde 60 pence, toont volgens onderschrift een Honda 125 cc.De tekening beter bestuderend denk ik dat het hier, naar de cilinderkop kijkend, een tweetakt model betreft, ook al vanwege het feit dat de voorste framebuis ontbreekt.
Nu heeft bij mijn weten Honda nooit zo'n 125 cc straatmodel gemaakt. Het model wat het dichtst in de buurt komt is de in 1979 van de band afgerolde M-B 100.

Honda MB100

Op de halve kilo zegel vinden we het merk Hobart. Hobart was een in Coventry gevestigde fabrikant van motorblokken, frames en andere onderdelen die vooral aan andere motorfiets fabrikanten leverde. Vanaf 1901 tot 1923 assembleerden ze zelf deze onderdelen tot gehele motorfietsen met hun eigen merknaam. De McKenzie motorfietsen kwamen uit de zelfde fabriek. Het afgebeelde model is de 2 3/4 pk leverende zijklepper uit 1904.

Zegel bernera, Hobart

De 2 pond zegel draagt de beeltenis van de 250 cc Ossa trial motor uit Spanje. De tekening is eigenlijk niet compleet want een trialmotor moet geschikt zijn om op de openbare weg te rijden en moet derhalve o.a. voorzien zijn van verlichting/remlicht en een kenteken. Misschien is de motor nog te nieuw voor een kenteken maar zonder genoemde lampen schaart de FIM dit motorrijwiel onder de crossers.

Zegel Bernera, Ossa Trialmotor

Nou dat was wel weer genoeg over de zegeltjes van Bernera. Als je zelf nog aanvullingen hebt of anderszins opmerkingen, laat het me dan even weten.

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home