De afbeeldingen op de Åland uitgifte

In het boekje van Åland Motorcyklar, uitgegeven op 18 mei 2018, staan vier motoren met een verhaal. In het boekje zijn acht zegels opgenomen, ontworpen door Daniel Eriksson, gedrukt in twee blokken van vier en samenhangend in een vel van twee bij vier zegels. De velletjes/zegels zijn alleen maar verkrijgbaar als boekje. Elke afgebeelde motorfiets is eigendom van een Ålander.

Als we bij de zegel linksboven beginnen dan zien we daar een Victory Cross Country uit 2011. Eigenaar Krister Ljungdahl toert door heel Europa als hij niet in zijn motor‑reparatieshop in Marihamn (hoofdstad van Åland) aan het sleutelen is. Zijn machine (model 2010) heeft als krachtbron een 106 cubic inch (= 1731 cc) V-Twin injectiemotor met vier kleppen per cilinder. Een ware stamper dus.

Daarnaast op de zegel een Harley-Davidson uit 1919 met 1000 cc, eigendom van Knut Kronström. Hij kocht de plonker in 2008 in Zweden waar de motorfiets sinds de zeventiger jaren in een kelder had gestaan. Inmiddels is het masjien gerestaureerd en neemt hij deel aan shows, met al een tweede plaats in de klasse Classics op de Norrtälje 2016 Custom Bike Show.

Rechtsonder een Indian Chief van Martin Cromwell-Morgan. Martin vond de roodhuid in Galong in Australië in 1991 en nam hem mee naar zijn eiland. De motorfiets stamt uit 1944 en is eerst in gebruik geweest bij het leger en werd later omgebouwd om politiewerk te doen. De Indian toont hier wat gelig maar in werkelijkheid is hij oranje.

De laatste op de zegels afgebeelde motorfiets is een gechopte Harley. Mariehamn‑er Micko Koskinen kocht hem in Zweden in 1989. De motorfiets heeft onderdelen van verschillende bouwjaren en typen Harley's.

Op het cover van het boekje en op de FDC een afbeelding van een Svalan MC 75 uit 1951. De Svalan werd in het Zweedse Falun, provincie Dalarnas Iän, samengesteld en de fabriek gebruikte verschillende merken motorblokken voor hun motoren. De MC 75 werd aangedreven door een Panther 350 cc motorblok.
Algot Mattsson, postbode in de Vårdö archipel, kocht de motorfiets in 1957 om, als de wateren tussen de eilanden in de winter bevroren waren, met de Svalan over het ijs de post te bezorgen. Inmiddels heeft zijn kleinzoon de motorfiets helemaal gerestaureerd en alleen de uitlaat en het zadel zijn vernieuwd.

Het eerste dag stempel wijkt af van het gelegenheidsstempel zoals gebruikt op de maximumkaarten. Links het FDC stempel en rechts het gelegenheidsstempel.


De FDC

Voor de maximumkaarten werden de eveneens uitgegeven postwaardestukken gebruikt.

Als zegelindruk op de PWS-sen is gekozen voor details van de betreffende afgebeelde motoren.

Op zich allemaal leuke weetjes vind ik.

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home