GGG 125

Als ik een zegeltje in handen krijg, zoals dat van Aruba uit 2017, uitgegeven ter gelegenheid van 125 jaar Post, wil ik altijd graag weten wat er op de plaat afgebeeld staat.

Allereerst natuurlijk de scooter: het merk en type. Nu is dat op dit zegel niet heel duidelijk, maar even speuren leverde me de informatie dat Post Aruba de SYM VS 125 cc in de eigen postkleuren gebruikt om in afgelegen gebieden de post te bezorgen. Het is dus aannemelijk dat de scooter op het 390 ct zegel een SYM is.

SYM, Sang Yang Motors uit Taiwan, is een fabriek verweven met de Honda fabrieken, die sinds 2004 naast (motor)scooters, motorfietsen en quads ook enkele modellen van de Honda auto range produceert.
Aruba post schafte de scooters aan om het werk van de rural bezorgers enigszins te vergemakkelijken. Het is echter gebleken dat de vele zwerfhonden op Aruba achter de scooters aan gaan en daardoor bijtwonden en soms ongelukken met de scooters veroorzaken. De post heeft nu op alle adressen een folder bezorgd om loslopende honden tegen te gaan.
Het gebouw op de achtergrond is het op 2 mei 1964 geopende Hoofdpostkantoor van de Post N.V. aan het J.E. Irausquinplein nummer 9, Oranjestad, ontworpen door A.A. van Ammers. Dit kantoor werd al in 1958 betrokken, en bleef ook na de verzelfstandiging van de Post in 2005 als hoofdvestiging in gebruik.

Recent heeft de Oostenrijkse Post een vel semi-officiële "Persoonlijke Postzegels" uitgegeven in de reeks Marken Edition 20, getiteld: Feuerwehr in Österreich (brandweer in Oostenrijk). De reeks bestaat uit grote A4 vellen met daarin opgenomen 20 zegels met verschillende afbeeldingen.


Omslag van het zegelvel


Het hele zegelvel


Beschrijving van de zegels

Op de zegel op positie 3:5 (nr. 15) zien we een motorfiets in brandweer uitvoering. Deze motorfiets, een Puch 250 SGS, was in dienst van de Freiwillige Feurwehr Wiener Neustadt (vrijwillege brandweer Wiener Neustadt).


De zegel met de brandweer Puch

Een melder reed op de motor met een kistje blusbommen achterop snel tussen het verkeer door naar de brand, meldde wat voor soort brand en hoe groot het was, en begon indien mogelijk vast met blussen. Een blusbom is van glas, en als je deze kapot gooit in de buurt van het vuur, zuigt hij alle zuurstof weg.
De Puch geniet nu van een rustige oude dag in het Feuerwehr museum Gross St. Florian. De machine is nog gereed om in te zetten.

Het oudere Duitse broertje van de Zwarte Cross (sinds 1997) is het Werner Rennen, dat vanaf 1988 elk jaar op het vliegveld Hartenholm in Hasenmoor (Schleeswijk-Holstein) wordt georganiseerd. Werner is motorrijdende "Bölkstuff" (bier) drinkende loodgieter uit de gelijknamige strip. Op het Rennen mag met allerhande voertuigen geracet worden, en daarbij zijn ook de brommers, motorfietsen alsmede quads ruim vertegenwoordigd.


Werner op zijn motor

Dit jaar (2018) werd dus de 30ste verjaardag gevierd, en daarom was ook de Deutsche Post op het feestterrein aanwezig met een speciaal stempel. Hoewel in het stempel zelf geen motorfiets staat, is het dus toch een beetje Motorrad gerelateerd.

Alleen op het Rennen zelf zal werd een postwaardestuk verkocht worden met daarop, een Motorrad. Het Werner-Rennen verjaardagsfeestje werd dit jaar van 30 augustus tot 2 september gehouden.


Het postwaardestuk

Tijdens de races op Man, de TT-races, zijn er wederom een paar keer ronderecords gesneuveld, en ook nu heeft de Post hier weer een paar speciale enveloppen aan gewijd.
Dean Harrison, een Superbike rijder voor Kawasaki, legde zijn eerste rondje (dus vanuit staande start) over het eiland af binnen de 17 minuten (16:50.384). De rekensom leert dat hij dus een gemiddelde van 134.432 Mph (216.347 km/u) op de klok zette, en dat was de eerste keer dat er een snelheid van 134+ Mph gescoord werd. Het volgende rondje deed hij het net iets langzamer maar nog steeds binnen de 17 minuten. Dat was op de racezaterdag 2 juni.
Manx Post besteedt hier aandacht aan met een speciaal postwaardestuk.

Lang heeft dit record echter geen stand gehouden. Op de laatste racedag, de vrijdag waarop de Senior TT Race werd gehouden, verbeterde Peter Hickman op een BMW deze prestatie met een ronde die ietsjes meer dan 1 Mph sneller was, namelijk 135.452 Mph. Hickman won de Senior van Harrison, die ook hier erg snel was, met net 2 seconden overall verschil.

Meteen maakten de Manx postbodes gebruik van deze prestatie om weer een record-postwaardestuk te fabrieken.
Als je interesse hebt in deze enveloppen met waarde-indruk moet je voor elk £ 15.00 neerleggen, en de truc is dat ze alleen samen verkocht worden, dus £ 30 ofwel € 33.40.

Ietsjes bezijden de postzegeltjes zijn de Manx munten. Toch vermeldenswaard, omdat op veel van de op Man gebruikte betaalmiddelen ook een motorfiets afgebeeld is.
Recentelijk zijn daar weer enkele exemplaren aan toegevoegd. Op 17 augustus 2017 verscheen er een £ 5.00 geldstuk ter gelegenheid van 110 jaar TT-Races.

Op het in Alpaca (een legering van koper, zink en nikkel) uitgevoerde muntje van 32 mm doorsnee staat een afbeelding van de Senior Tourist Trophy aan de ene kant en de Queens "kop" aan de andere zijde. De munt is gevat in een kartonnen kaart en kost £ 12.00. Leuke winst.

De tweede uitgifte behelst maar liefst twee munten ter verering van één coureur.
Ter ere van Mike "The Bike" Hailwood (2 april 1940 - 23 maart 1981) werd op 10 augustus 2018 deze set betaalmunten in de waarde van twee Pond uitgegeven.

Op de ene munt zien we Mike in vooraanzicht en het cijfer 60. Dit om te herdenken dat het 60 jaar geleden was dat Hailwood voor het eerst ging racen. De andere munt laat hem in zijaanzicht zien en gedenkt dat het 40 jaar geleden was dat Mike the Bike, na zijn conflict met Honda, voor het eerst terug kwam naar de races op Man. Van het coinpack zijn 500 genummerde stuks vervaardigd. De vrouw van Mike kreeg bij haar komst naar het eiland van de Manx Post de nummers 40 en 60 uitgereikt.

De bestemming voor je overtollige vakantiegeld komt nu.
Van de in de vorige NB gemelde uitgifte "Great British Motorcycles" van IOM is, naast de samenhangende zegels in blok en alle andere gewone verzamelwaar (FDC's, Maximum kaarten en presentatiemapjes), ook een collectorsblik met grote (ongeveer A4), door de tekenaar gesigneerde prints van de tekeningen te verkrijgen.


Het blik met de serie prints


De prints met handtekening


De tekenaar aan het signeren

Op de tekeningen details van motoren als Zenith, Excelsior Manxman, Douglas Flat Twin, AJS 500 V4, Vincent V-Twin Series C en Norton Manx Single.
De fotozegels laten Eric Longden, Dennis Parkinson, Freddie Dixon, Walter Rusk, Alex Phillip en Harold Daniell zien. Mortons Archive leverde de foto's die gebruikt zijn en Professor in Arts Graham Crowley, zelf ook een enthousiast motorcycleman, tekende de detailzegels.
Het grootformaat blik herbergt de zes tekeningen en een speciaal blad met een complete serie van de zegels. Van dit trommeltje zijn er door de Manx Post maar twintig gemaakt en om er één te bemachtigen, moet je inschrijven voor de prijs van 300 Pond. Dank U.

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home